Välkommen till min blogg där mitt första inlägg ska handla om andning, det som vi gör hela tiden utan att tänka på det. Eftersom andning och luften har en mycket stor betydelse för vår hälsa, så finns det många fördelar om vi medvetandegör vår andning så att vi kan må bättre.
När jag för ca 10 år sedan var hos en kurator frågade hon mig om jag andades rätt. Jag tyckte att det var en väldig konstig fråga, för det måste jag väl göra eftersom jag har andats i hela mitt liv, eller? Kan man andas på olika sätt? Kan andning påverka någonting? Det visade sig att jag nästan hela mitt liv hade andats ytligt med bröstet istället för djupt med magen. Dessutom hade jag även andningsanapé, dvs jag höll andan, när jag var stressad och fokuserade hårt på en sak.
Andning är det kraftfullaste verktyget för att sänka stress. De som har haft ångestattacker vet hur obehaglig det känns i kroppen, hjärtat slår hårt, man hör brus i öronen, känner att man håller på och svimmar, man tror att man ska få en hjärtattack och dö. Ångestattacker är inte farligt utan det gäller att härda ut och lugna kroppen genom att andas djupt.
När andas vi mindre bra?
– Vid stress och press
– Ökad mängd stimuli ger upphov till fler tankar och känslor
– För varm luft inomhus eller för varma kläder
– Fräna lukter från avgaser och kemikalier
– För mycket högintensiv träning
– Dåliga mat- och dryckesvanor
– För mycket snack
– För lite rörelse
När vi tränar och när vi rör på oss kommer vi i en naturlig andning som främjar hälsan och reducerar den upplevda stressen. Det är en av anledningar till att vi mår bra av träning.
Jag brukar göra en lugnade meditationsövning där jag andas med vänster näsborre som är kopplad till det parasympatiska nervsystemet som aktiveras när kroppen är i vila. Att andas genom vänster näsborre motverkar stress och spänningar och är ett bra sätt att komma ner i varv. Hitta ett lugnt ställe, övningen kan göras sittande eller liggande. Jag brukar andas i 9 minuter (man kan använda timern i mobiltelefonen):
– Tryck tummen eller pekfinger mot höger näsborre
– Andas ut och in genom vänster näsborre, långsamt och djupt
Försök att bara fokusera på in- och utandningen och inte tänka på något annat, skulle tankarna fara iväg, uppmärksamma det bara och hitta sedan tillbaka till andningen.
Källa: Medveten andning, Anders Olsson
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]